Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych, proste - a jednocześnie pyszne. Smakuje świetnie z masą serową i lukrem cytrynowym, a do tego świeża kawa. Moja babcia piekła co niedzielę takie ciasto, z jabłkami, makiem, sezonowymi owocami... to mój smak dzieciństwa. U mnie w domu teraz gości raczej rzadko, kombinujemy z wyszukanymi, masiastymi, wysokimi ciastami, a zapominamy o takiej podstawie, Polecam gorąco!
Przepis na 2 blachy, czyli ok. 12 zawijanców
Ciasto :
- 0,5 kg mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 10 dag masła (roztopione)
- 2 jajka
- sól, cukier
- 120 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
Masa serowa:
- 20 dag sera białego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1/3 szkl. cukru
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
1. Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać i odłożyć na 30 minut.
2. Rozczyn wymieszać z połową reszty mąki, jajkami, solą, cukrami, skórkę cytrynową, stopniowo dodawać masło i mleko. Dobrze wyrobić, aż drewniana łyżka będzie "odchodzić" od ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Zmielony ser (lub dobrze rozdrobniony łyżką) połączyć ze śmietaną i cukrem.
4. Ciasto rozwałkować, posmarować serem. Formować zawijance. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.
5. Zmieszać składniki na lukier, w razie gdyby był zbyt gęsty dodać soku z cytryny, a gdyby zbyt rzadki cukier puder. Polać ostudzone zawijance.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz