Etykiety

sobota, 5 marca 2016

Zawijance drożdżowe



Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych, proste - a jednocześnie pyszne. Smakuje świetnie z masą serową i lukrem cytrynowym, a do tego świeża kawa. Moja babcia piekła co niedzielę takie ciasto, z jabłkami, makiem, sezonowymi owocami... to mój smak dzieciństwa. U mnie w domu teraz gości raczej rzadko, kombinujemy z wyszukanymi, masiastymi, wysokimi ciastami, a zapominamy o takiej podstawie, Polecam gorąco!

Przepis na 2 blachy, czyli ok. 12 zawijanców

Ciasto :

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 10 dag masła (roztopione)
  • 2 jajka
  • sól, cukier
  • 120 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
Masa serowa:
  • 20 dag sera białego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szkl. cukru
Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
1. Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać i odłożyć na 30 minut.

2. Rozczyn wymieszać z połową reszty mąki, jajkami, solą, cukrami, skórkę cytrynową, stopniowo dodawać masło i mleko. Dobrze wyrobić, aż drewniana łyżka będzie "odchodzić" od  ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.

3. Zmielony ser (lub dobrze rozdrobniony łyżką) połączyć ze śmietaną i cukrem. 

4. Ciasto rozwałkować, posmarować serem. Formować zawijance. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.

5. Zmieszać składniki na lukier, w razie gdyby był zbyt gęsty dodać soku z cytryny, a gdyby zbyt rzadki cukier puder. Polać ostudzone zawijance. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz