Ciasto:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki cytrynowe w proszku
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Polewa:
- 150 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy masło i podsmażamy 3-4 minuty. Wsypujemy galaretki i prażymy jeszcze ok. 2 minuty, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy.
2. Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno: żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz olej o jogurt. Dokładnie mieszamy. Pieczemy jeden placek i przekrawamy na pół, lub dwa oddzielne. 20 minut/180 stopni.
3. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąki, wlewamy mleko. Mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń.
4. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
5. Przełożenie: ciasto - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto - polewa - wiórki kokosowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz