Etykiety

poniedziałek, 29 lutego 2016

Kilimandżaro



Ciasto:
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki cytrynowe w proszku
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Polewa:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy masło i podsmażamy 3-4 minuty. Wsypujemy galaretki i prażymy jeszcze ok. 2 minuty, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy.

2. Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno: żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz olej o jogurt. Dokładnie mieszamy. Pieczemy jeden placek i przekrawamy na pół, lub dwa oddzielne. 20 minut/180 stopni. 

3. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąki, wlewamy mleko. Mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń.

4. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.

5. Przełożenie: ciasto - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto - polewa - wiórki kokosowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz