Pyszne połączenie sernika i ciasta czekoladowego. Ciasto nie jest zbyt ciężkie, lekko orzeźwiające za sprawą brzoskwiń. U mnie znikło bardzo szybko. Polecam ;)
Ciasto:
- 2/3 kostki masła
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. wody
Masa serowa:
- 900 g sera białego
- 2 torebki budyniu
- 6 jajek
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 szkl. cukru
2. Do ciasta dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i miksujemy. Dodać wodę ile trzeba, aby ciasto nie było za gęste. Białka ubijamy i dodajemy.Przekładamy 3/4 ciasta na blachę.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać masło, stopniowo ser i budyń. Wyłożyć łyżką na masę kakaową. Na to pokrojone brzoskwinie i lekko wcisnąć w ciasto. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach, studzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego,
Ania :)
Smacznego,
Ania :)
wygląda pysznie! :) pozdrawiam imienniczkę, a do tego ten sam kierunek studiów i miłość do pieczenia ciast :) hehe :)
OdpowiedzUsuń