Etykiety

wtorek, 8 marca 2016

Isaura z brzoskwiniami


Pyszne połączenie sernika i ciasta czekoladowego. Ciasto nie jest zbyt ciężkie, lekko orzeźwiające za sprawą brzoskwiń. U mnie znikło bardzo szybko. Polecam ;)

Ciasto:

  • 2/3 kostki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. wody
Masa serowa:
  • 900 g sera białego
  • 2 torebki budyniu
  • 6 jajek
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
 1. Margarynę przełożyć do garnka, dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzać, wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Studzimy.

2. Do ciasta dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i miksujemy. Dodać wodę ile trzeba, aby ciasto nie było za gęste.  Białka ubijamy i dodajemy.Przekładamy 3/4 ciasta na blachę. 

3. Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać masło, stopniowo ser i budyń. Wyłożyć łyżką na masę kakaową. Na to pokrojone brzoskwinie i lekko wcisnąć w ciasto. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach, studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego,
Ania :)


1 komentarz:

  1. wygląda pysznie! :) pozdrawiam imienniczkę, a do tego ten sam kierunek studiów i miłość do pieczenia ciast :) hehe :)

    OdpowiedzUsuń