Etykiety

poniedziałek, 14 marca 2016

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto najprostsze i najpopularniejsze. Kto z nas nie zajadał się nim pod wieloma postaciami, z jabłkami, śliwkami, brzoskwiniami. U mnie dzisiaj z truskawkami, znalezionymi w zamrażarce. Polecam i dobrego dnia :)

Ciasto :
  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 10 dag masła (roztopione)
  • 2 jajka
  • sól, cukier
  • 120 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • truskawki (mogą być mrożone)
Kruszonka:
  • 8 dag masła
  • 2/3 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru pudru
1. Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać i odłożyć na 30 minut.

2. Rozczyn wymieszać z połową reszty mąki, jajkami, solą, cukrami, skórkę cytrynową, stopniowo dodawać masło i mleko. Dobrze wyrobić, aż drewniana łyżka będzie "odchodzić" od  ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.

3. Składniki na kruszonkę wyrobić, jeżeli masa jest za sucha dodać masła, jeżeli zbyt zbita - mąki i cukru pudru.

4. Ciasto rozłożyć na blasze (jeżeli solidnie wyrośnie starczy na dwie). Wyłożyć truskawki. Posypać cukrem. Porozsypywać kruszonkę. Piec do zarumienienia w 180 stopniach. 

Smacznego,
Ania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz