Jest to tak zwana podróba sernika. Smakuje całkiem podobnie, ale jest bardziej delikatny, mniej "zbity" i co ważne mniej kaloryczny, gdyż robiony na jogurtach greckich. Robi się go szybko, nie trzeba mielić sera, a ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej. Ja ograniczyłam się tylko do posypania cukrem pudrem, ale można też polać lukrem lub polewą czekoladową.
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 3 szkl. mąki
- 7 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
Masa:
- 7 białek
- 0,75 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3 jogurty greckie (330-400g)
- owoce(brzoskwinie, ananasy, gruszki)
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z wszystkich składników, pamiętając aby nie robić tego zbyt długo. Większą część ciasta przełożyć do lodówki (2/3), a reszte (1/3) do zamrażarki na 1 godzinę. Przechodzimy do zrobienia masy. Owoce kroimy na średniej wielkość kawałki i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Wsypujemy budynie, a następnie powoli wlewamy jogurty. Delikatnie mieszamy. Większą część ciasta przekładamy na blachę, na to wylewamy masę. Układamy owoce. Na koniec wyjmujemy z zamrażarki resztę ciasta i trzemy je na tarce na wierzch. Pieczemy w 180 C na ok 1 godz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz