Etykiety

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Czekoladowe z musem truskawkowym


Ciasto przygotowałam na rodzinne wakacyjne spotkanie i wszystkim bardzo smakowało. Spód jest mocno czekoladowy i dlatego ciekawie łączy się z masą śmietankową i musem truskawkowym. Ja dałam o połowę więcej składników na spód gdyż jest on idealny na małą blachę. Serdecznie polecam. :)

Ciasto:

  • 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. kakao
  • po 1/2 łyżeczce sody i pr. do pieczenia 
Masa:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka masła
Mus:
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szkl. wody
  1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Następnie porcjami wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Wylewamy na natłuszczoną blachę i pieczemy 25-30 min w temp. 170 stopni.
  2. Z całości mleka odlewamy 2/3 szklanki i mieszamy z mąkami i budyniem. Resztę zagotowujemy. Robimy budyń i studzimy. Ucieramy z masłem. Przekładamy na spód czekoladowy.
  3. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Truskawki rozgotowujemy, studzimy i wlewamy do nich tężejącą galaretkę.  Wylewamy na masę. 
  4. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki, można tez włożyć na chwilę do zamrażarki.
Smacznego. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz